huisdier van de week
het huisdier van deze week is een parkiet
Denk eerst na!
Het is belangrijk dat je eerst goed na denkt voordat je een parkiet neemt, Een parkiet kan wel 12 tot 14 jaar oud worden en je moet hem natuurlijk al die tijd goed verzorgen. Van te voren kun je aan een paar punten denken zoals:
Ben ik niet allergisch voor stof of veren. Heb ik de tijd om de parkiet veel aandacht te geven. Is er iemand die voor de parkiet zorgt als ik met vakantie ga. Wil ik iedere dag, voor jaren een parkiet verzorgen. Heb ik andere dieren die niet samen kunnen met de parkiet, zoals een kat.
Tip: leen bij de bibliotheek boekjes over grasparkieten, of koop er in de winkel. En kijk eens rond op internet voor informatie over grasparkieten, zo kom je er meer over te weten en dat is heel belangrijk voordat je een parkiet neemt.
Als je zeker weet dat de parkiet bij jouw een fijn leventje krijgt, kun je rond gaan kijken voor een parkiet. Je kan naar een goede dierenspeciaalzaak gaan, of een kweker zoeken. Bij een kweker heb je het voordeel dat ze vaak net uit het blok komen en je precies weet hoe oud ze zijn. Let er wel op dat het een goede kweker is, want ook daar zit verschil in.
Jong of oud
Het beste kan je dan een parkiet nemen die net uit het blok is en zelfstandig eet, vaak zijn ze dan ongeveer 6 weken.
Waar herken je een jonge parkiet aan:
-
De ogen zijn nog helemaal zwart, later komt er een wit randje rond.
-
De snavel is vaak een stuk donkerder.
-
De golftekeningen op het kopje zijn vager, lopen over het voorhoofd.
-
De keelvlekjes zijn nog een stuk kleiner als bij een oudere parkiet.
-
De washuid/neusdop is nog lichtroze tot lichtbeige.
Mannetje of Vrouwtje
Heel veel mensen denken dat een popje minder tam wordt dan een mannetje, maar dat is niet waar. Pas na 3 maanden kun je echt goed zien of de parkiet een mannetje of een popje is, al kunnen kwekers met veel ervaring het wel iets sneller zien. De neusdop van het mannetje is dan blauw en die van het popje beige. *Vrouwtjesparkiet wordt een popje genoemd.
Let op !!!!
Wanneer je om een jonge parkiet gaat, let er dan op dat de parkiet ook daadwerkelijk zelfstandig is,zelfstandig eet en oud genoeg is om weg te gaan. Er wordt soms te weinig geadviseerd waardoor mensen thuis komen met een nieuw parkietje, en er achterkomen dat hij niet eet omdat hij daar nog te jong voor is en nog gevoerd had moeten worden.
Dit gebeurd helaas nog regelmatig! het gaat dan ook vaak niet goed. Er wordt vaak verteld dat je een parkiet zo jong mogelijk moet kopen omdat ze dan goed tam te maken zijn. Maar let er alsjeblieft op dat de parkiet wel oud genoeg is om zelf te eten! Dit voorkomt een hoop problemen!! Je krijgt ze daarna nog prima tam. Neem je 1 of 2 parkieten lees het stukje maar eens door!!
HUISVESTIGING
Kooi
Voordat je parkiet komt, moet zijn kooi natuurlijk helemaal in orde zijn. In de dierenwinkel is genoeg keuze uit verschillende kooien. Kies een kooi met horizontale spijlen, die zijn speciaal voor parkieten zodat ze kunnen klimmen.
Een kooi, mag lekker groot zijn want de vogel moet natuurlijk wel de ruimte hebben. Het is ook wel belangrijk dat de bak een schuiflade heeft, zodat de bodem makkelijk te verschonen is. Een goede plek voor de kooi is tegen een muur, dan voelt de parkiet zich veilig omdat hij de hele kamer kan overzien. Een slechte plek voor de kooi is:
· In de keuken, de kook en bak dampen zijn zeer slecht voor de parkiet.
· Direct voor het raam, in de winter is het te koud en in de zomer te warm.
· Vlak bij de deur, als die open gaat kan het tochten.
Inrichting
Als je de kooi koopt, zitten de voerbakjes en de zitstokken er meestal bij. Waar je op moet letten bij de voerbakjes is dat ze niet te diep zijn, het is voor de parkiet erg onhandig om daar uit te eten en het is ook wat gevaarlijk omdat de parkiet er in vast kan komen te zitten Ik zelf vind de open voerbakjes erg makkelijk en het veiligst, je moet ze alleen niet onder een zitstok plaatsen omdat er anders ontlasting van de parkiet in het eten komt.
Vaak zijn die zitstokken die je er bij krijgt van glad plastic, die kan je het beste vervangen door houten zitstokken.
Let er wel op dat de zitstokken de juiste maat hebben, de tenen van de parkiet mogen elkaar niet raken. Het is ook heel goed om natuurlijke takken in de kooi te doen, dit is goed voor de pootjes en de nagels, ze knabbelen er graag aan en dat is weer goed voor de snavel. Je kunt takken gebruiken van de: wilg, fruitboom, hazelaar, lijsterbes, etc. Kies ook eens voor een zittouw, de meeste parkieten zitten er graag op. Je maakt ze gemakkelijk vast aan de tralies, en zijn alle kanten op te buigen.
Als bodembedekking kun je bv kiezen voor corbo,schelpenzand of houtsnippers. Schelpenzand is wit van kleur, het heeft een lekkere anijsgeur en er zit meestal grit in vermengd. Tegenwoordig zeggen ze dat schelpenzand minder geschikt is omdat het kan opstuiven en zo makkelijk in de oogjes of de longen kan komen. Ik zelf heb er nog nooit problemen mee gehad, en wij gebruiken het al heel lang.
Corbo zijn korrels gemaakt van mais, een voordeel van corbo is dat het niet stuift en beter vocht op neemt. Alleen het nadeel is als je er per ongeluk water op morst (bv tijdens het badderen) je het af moet doen omdat er anders schimmel vormt, bij gewoon gebruik en ontlasting van de vogels komt dit niet snel voor.
Houtsnippers zijn gedroogd beukenhout dat een laag vochtgehalte heeft waardoor schimmel wordt verkomen, je hebt verschillende dikte's in 5 of 20 kilo zak. Ik zelf gebruik het niet in de kooi maar op de speeltuin van de parkieten, het voordeel vind ik dat je lang met een zak doet omdat het de bodem sneller vult dan bv schelpenzand daar heb je meer van nodig. Houtsnippers worden ook veel gebruikt in een kamervoliere.
Hang ook wat speeltjes in de kooi, natuurlijk wel zo dat de parkiet nog genoeg ruitmte heeft om te bewegen. Wat jouw parkiet het leukste speelgoed vind hangt er helemaal vanaf, wat de ene parkiet geweldig vind laat de ander links liggen. Na een poosje zie je vanzelf wat je parkiet het liefst heeft, bij ons zijn ze gek op dingen die draaien en waar ze in kunnen gaan hangen. Wissel de speeltjes zo af en toe is af, je hebt ze in alle soorten en maten van touw, hout, acryl enz.
GEDRAG
Veren:
De parkiet is per dag heel wat tijd bezig met het verzorgen van z'n veren. Hij poetst zijn veren door ze één voor één door zijn snavel te trekken en glad te maken, zo verdwijnen ook de schilfertjes en het vuil tussen de veren.
Snavel:
Met zijn snavel verdeeld hij vet over de veren heen, door dat vetlaagje kan het water niet helemaal door de veren heen dringen bijvoorbeeld als hij een badje neemt. De parkiet eet natuurlijk met z'n snavel, dan is het geen wonder dat er wel eens etensresten aan blijven plakken, daarom maakt hij zijn snavel schoon door deze langs de zitstok te wrijven, dit noemen ze ook wel snavel wetten.
Heftig ja knikken:
De parkiet schudt met de kop net als of hij ja knikt, dat is een een teken dat hij blij is en het erg naar zijn zin heeft.
Vaak gaat het samen met het maken van geluidjes.
Knarsen:
Als de parkiet knarst met z'n snavel is dat een teken dat hij erg tevreden en ontspannen is, ze rispen de zaadjes vanuit de krop en vermalen ze wat een knarsend geluid geeft.
Pootjes strekken:
Als wij een tijdje stil hebben gezeten moeten we even de benen strekken,zo is dat bij de parkiet ook. Hij strekt zo af en toe een pootje met tegelijkertijd een vleugel naar achteren, zo maakt hij alles na een lange zit weer lekker soepel.
Optillen van de vleugels:
Dat doet de parkiet ook regelmatig, bijvoorbeeld als het een beetje te warm wordt of wanneer hij tevreden is. Als hij ze zijwaarts uitstrekt is dat wanneer hij een popje aan de haak wil slaan (versieren dus), op die manier hoopt hij indruk te maken.
Schudden van de veren:
Doet de parkiet om vuil en stof kwijt te raken, of om na een badje zijn veren weer netjes te krijgen. Ook wanneer de parkiet met iets nieuw begint, schrikt, onzeker is, of gezellig heeft zitten snavelen, schudt hij even met de veren.
Rusten:
Na al dat spelen, poetsen en vliegen heeft de parkiet natuurlijk ook rust nodig, hij zit dan lekker op z'n stokjes met de oogjes half dicht. Tijdens het slapen zit de parkiet meestal op één pootje, dat is ook een teken dat de parkiet zich goed voelt en het fijn heeft. Vaak legt hij zijn kopje tussen de rugveren, zo zie je maar dat de parkiet super lenig is want hij kan z'n kopje wel 180 graden draaien.
Geeuwen:
Net als wij moeten ook parkieten wel eens geeuwen, meestal is de parkiet dan moe of heeft het een beetje benauwd, zorg dan voor wat frisse lucht in kamer. Bij mensen is het vaak dat geeuwen aanstekelijk is, dat is net zo bij parkieten als er een begint moet de ander ook geeuwen.
Niezen:
Ook een parkiet moet wel eens niezen, door te niezen worden de neusgaten gereinigd. Dat de parkiet af en toe niest is dus heel normaal, alleen als er veel vocht uitkomt is hij verkouden.
Snavelen:
Wanneer 2 parkieten elkaar lief vinden gaan ze vaak snavelen, dit is een teken dat ze elkaar accepteren. De snaveltje steken iets in elkaar en vaak gaat het gepaard met elkaar te voeren, ze halen dan ze zaadjes uit de krop en geven het via de snavel aan de ander.
TAM MAKEN
De eerste dagen
Je parkiet is voor het eerst in zijn nieuwe huis, natuurlijk is dit allemaal wat vreemd en de parkiet heeft daarom ook een hoop nieuwe indrukken te verwerken.
Laat je parkiet de eerste dag nog wat met rust, hij moet even de kans krijgen om te wennen.
Blijf wel in de buurt en praat tegen de parkiet om hem op zijn gemak te stellen. Sommige zijn nog bang en blijven eerst stil in een hoekje zitten of op een stokje ook eten ze vaak de eerste dag niet veel, dat is natuurlijk niet raar want het is een hele beleving voor je parkiet.
Vanaf dag 2 kan je de parkiet tam gaan maken. De parkiet heeft alles op zijn gemak kunnen bekijken en tot rust kunnen komen van zijn avonturen van de vorige dag. Je kunt nu proberen met je hand in de kooi te gaan, dit kun je eventueel doen met een stukje trosgierst in je hand want dat vinden ze lekker. Praat ondertussen met je parkiet om hem gerust te stellen. Het kan zijn dat hij de eerste keer gaat fladderen met z'n vleugels omdat hij bang is, belangrijk is om je hand niet terug te trekken want anders doet hij het de volgende keer dat je hand in de kooi komt weer. Herhaal dit een paar keer per dag, het zal niet meteen lukken, want de parkiet moet eerst vertrouwen in je krijgen. Na een poosje de kat uit de boom te hebben gekeken zal de parkiet een paar zaadjes van de trosgierst eten, dan is zijn angst een eind overwonnen. Blijf de trosgierst aanbieden, op den duur zal hij op je vinger gaan zitten. Bij de ene parkiet gaat het sneller dan bij de ander, misschien komt jou parkiet al veel eerder bij je zitten.
Uit de kooi
Is je parkiet voldoende tam en komt hij gemakkelijk op je hand/vinger, dan is het fijn voor de parkiet als hij lekker een poosje buiten zijn kooi mag vliegen. Let voor je hem vrij laat op een aantal dingen zoals:
Vitrage dicht zodat hij niet tegen de ramen vliegt
Vazen of andere hoge voorwerpen met water er in weg zetten, daar kan hij in verdrinken.
Zorg dat iedereen weet dat je parkiet los is zodat er niet plotseling een deur open gaat.
Blaas de kaarsen uit, want anders kan je parkiet zich verbranden.
Zorg dat er geen giftige planten meer aanwezig zijn in de kamer.
Als je alles gereed heb gemaakt voor de eerste vlucht. kan je de parkiet uit de kooi laten. Je kan het deurtje van de kooi openen zodat de parkiet zelf kan beslissen wanneer hij er klaar voor is, of je kan hem op je vinger uit de kooi halen. Als hij er voor het eerst uit gaat zal hij waarschijnlijk eerst een veilige plaats uitzoeken om te landen.Zo kan hij alles nog eens goed bekijken. Praat wat tegen hem, zodat hij gerustgesteld is.
—————